Terveisiä Meluntorjuntapäiviltä

Kategoria:

Tein nykypäivänä kovasti trendikkään teon. Astuin oman mukavuusalueeni ulkopuolelle. Kävin kuuntelemassa julkista valtaa ja perusalihankkijoita erittäin vakiintuneessa ja keskustelullisessa melutapahtumassa. Hyvä Jyväskylä!

Muutama perushommaa iski silmään liiketoimintamielessä. Jos julkinen puoli aikoo päästä edes liki omia tavoitteitaan, vuosittaiset panostukset melunhallintaan täytyy 10-kertaistaa (+ 10 dB).

Toisaalta alihankintapuoli näkyy menevän pers'tuntumalla. Ainakin verrattuna koneakustiikkaan. Vai kuka nyt vakavasti esittää, että 20 % epävarmuuden pienentämiseen esim. tiemelun altistujien määrässä pitäisi "satsata kaikki". Ei se ole kuin 1 dB. Eikä melun leviämisessä ole mitään 5 dB epäjatkuvuuksia, vaikka kuvista ja puheista niin voisi väliin päätellä.

Tulee mieleen, että kannattaisiko niiden kauniiden värikuvien taakse ja tueksi ostaa ymmärrystä ja näkemystä. Tätä maailmalla yleensä pidetään konsultointina. Erotukseksi alihankinnasta. Kai julkisen puolen hankintasopimukset tämän sallii?